DANAS I SUTRA ĆE VREME U SRBIJI BITI OPASNO: U ove delove zemlje stiže jako nevreme, upaljen narandžasti meteoalarm
Nevreme / ilustracija, Foto: RINA/Printscreen/Instagram/192

UPOZORENJE rhmz

DANAS I SUTRA ĆE VREME U SRBIJI BITI OPASNO: U ove delove zemlje stiže jako nevreme, upaljen narandžasti meteoalarm

Upaljeni su i meteoalarmi, danas i sutra je veći deo Srbije u narandžastom, što znači da je vreme opasno

Objavljeno:

Pljuskovi i grmljavine koji se na području Srbije očekuju posle podne i uveče lokalno će biti praćeni, gradom, olujnim vetrom u zoni pljuska, velikom količinom padavina za kratko vreme, od 20 do 40 mm, ponegde i više.

U četvrtak se prognozira da oblast sa najvećim rizikom od obilnih pljuskova bude istočna polovina Srbije, dok će u ostalim krajevima intenzitet i čestina grmljavinskih razvoja slabiti.

Na gornjim tokovima Zapadne i Južne Morave sa pritokama, kao i na Mlavi, Peku, Timoku, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Belici, Lepenici, Lugomiru i Resavi tokom 22. i 23. maja vodostaji će biti u umerenom i većem porastu bez prevazilaženja upozoravajućih nivoa. Na bujičnim vodotocima ovih slivova moguća su lokalna izlivanja.

Meteorološko upozorenje za sredu, 22. maj
Meteorološko upozorenje za sredu, 22. majfoto: RHMZ/PRINSTCREEN

Upaljeni su i meteoalarmi, danas i sutra je veći deo Srbije u narandžastom, što znači da je vreme opasno. U donjem Podunavlju duvaće jugoistočni vetar, u Vojvodini i na Kosovu i Metohiji zapadni i jugozapadni, a u ostalim delovima Srbije biće promenljivog smera, slabog do umerenog intenziteta, a u zoni pljuskova jak ili olujni. Temperature će se kretati od 12 do 26 stepeni.

U većem delu zemlje na snazi je narandžasti meteoalarm koji ukazuje na opasne vremenske pojave takvog intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.

U Beogradu će biti promenljivo oblačno sa sunčanim intervalima, ali nestabilno, povremeno s kratkotrajnom kišom i pljuskovima sa grmljavinom, koji posle podne u pojedinim delovima grada mogu da budu i izraženiji.

Duvaće slab i umeren vetar, promenljivog smera, u zoni pljuskova pojačan, sa temperaturama oko 25 stepeni.

Opasno vreme u Srbiji
Opasno vreme u Srbijifoto: RHMZ/PRINSTCREEN

Pripadnici Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova u utorak su u Novom Pazaru, gde je, usled velikih padavina i izlivanja reke Trnavice, na teritoriji grada proglašena vanredna situacija, evakuisali dve osobe iz zaglavljenog vozila, kao i jedno bolesno lice iz pomoćnog objekta u mestu Šavci.

Najavljeno opasno vreme u Srbiji
Najavljeno opasno vreme u Srbijifoto: RHMZ/PRINSTCREEN

Vatrogasci-spasioci su na teritoriji Novog Pazara, gde je proglašena vanredna situacija, angažovani i na crpljenju vode na 12 lokacija, kao i na pomoći stanovništvu u vidu uklanjanja palih stabala u Novom Sadu, Somboru, Baču i Beočinu, saopšteno je iz MUP-a.

Bonus video:

00:15

nevreme Beograd

(Espreso/Mondo/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.